logomamaninjashop

Една срамна история

Автор: Мария Пеева

Кученцето беше толкова старо, че едва креташе зад собствениците - симпатична двойка на неопределена възраст, малко сънени в ранното утро. Жената с чаша кафе и цигара, а мъжът с каишка, чийто край се полюшваше свободно във въздуха. Обичаха ги тези сутрешни разходки, преди всеки да се гмурне в задачите на деня. Понякога бъбреха, в повечето случаи просто мълчаха. Разходките напоследък бяха кратки, защото животинката все по-бързо се уморяваше. 

- Сложи му каишката. - подхвърли жената.

- Ох, сложи му я ти. - сопна се той. - Всичко го боли, какво да го мъчим с тази каишка. Виж, че няма жива душа, няма кой да ти направи забележка.

Сякаш повика дявола с тези думи. Той се появи в лицето на ядосаната жена, чиито спирачки изскърцаха на малката улица. Тя изскочи от колата и се развика:

- Не, това наистина е прекалено. Снощи ви видях, но си замълчах, защото беше късно и нямаше хора, но сега е ранна сутрин, а вие пак сте си пуснали кучето.

- Ама то… - мъжът се опита да обясни нещо.

- Няма “ама”! Има правила тук и те се отнасят за всички. Като захапе детето ми, какво ще ми обясните тогава? Ами ако ми изскочи пред колата и го блъсна, после аз ще съм виновна! Има си кучкарник, заведете го там и го пуснете.

- Но то… - мъжът преглътна. Непознатата пръскаше слюнки, възмущение и справедлив гняв, и нямаше никакъв смисъл да й обяснява нито че кучето е старо, не може да ходи дълго и правят само няколко стъпки пред блока, нито че всички костици го болят от артрита и е мъка да му се сложи каишка, нито че това са последните му дни и не искат да го лишат от любимата разходка, неотменна част от деня на тримата в продължение на осемнайсет години.

- Да, госпожо, права сте, не бива да го разхождаме без каишка.

Жената кимна доволно, хвърли последен надменен поглед на семейството, качи се в колата и потегли.

*****************

Минаха години след тази история. Стоях пред кварталното кафе, до мен подскачаше Чарето, още бебе, беше може би една от първите ни разходки. До мен спря мъж на мотор, влезе, купи си цигари и на тръгване ме заговори.

- Много е красиво кученцето ви. Как се казва?

- Чара. Ох, само бели прави, но просто я обожаваме. Вие имате ли куче?

- Не ме ли познахте?

Човекът си свали каската.

- Ами, не. - сконфузих се малко. Познат ми изглеждаше, но не можех да си спомня откъде.

- Аз съм съседът с кучето… Спомняте ли си? То беше старо куче, едва ходеше и всичко го болеше. Затова не слагахме каишката. Исках да ви обясня тогава, но бяхте много ядосана и се отказах.

Проблесна ми в тоя миг онази сцена със забележката. Да, аз бях жената, която я направи.

Кълна ви се, никога не съм се чувствала толкова засрамена от себе си. Така се сепнах, че дори не успях да му се извиня.

Сетих се за тази случка във връзка с днешната тема за предразсъдъците и стереотипите.

Толкова е лесно да осъдиш, да избухнеш от висотата на правилната си морална позиция. И ти доставя едно удовлетворение, че видиш ли, за добро го правиш, да направиш света по-хубаво място за живеене.

А всъщност си просто една хулиганка, която размахва пръст, защото може.

Но понякога хулиганките порастват и спират да съдят когото и да било за каквото и да било.

Започват да работят най-вече върху себе си.

И току-виж света станал наистина по-приятно място. Поне техния личен свят.

На снимката виждате нашия старец Фреди, който също не понася каишка и ми се зъби, когато се опитам да му я сложа. Но първото ни куче всъщност беше Чара.

Последно променена в Сряда, 13 Май 2020 19:25

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам