logomamaninjashop

Иван ще да е

Автор: Мария Пеева

Помните ли, когато ви казах, че нямам нищо против, че моята внучка няма да се казва Мария? Е, впоследствие се разбра, че със сигурност няма да е Мария, защото няма да е внучка.

Дотук добре, обаче… влезе ми една муха в главата. Защо пък да не е Иван? Странна птица съм аз. За моето име не се впрягам, защо толкова искам да е неговото? Понякога се учудвам на себе си. Ама той наистина е златен човек и татко за милиони. Децата му бяха подарили една тениска с надпис “Баща-мечта”. Как няма да кръстят детето на него? Добре де, знам, че името е старомодно, ама вие познавате ли лош човек с име Иван? Колкото Ивановци съм срещала, все са читави. Даже поговорки и песни за тях има. Мъж да е, Иван да е. Иване, Иване… Какво не му харесват на “Иван” днешните младежи?

Реших тактично да подхвърля на децата, издалеко да ги подхвана, ама тактът не ми е най-силната страна, та ето как протече разговорът.

- Мислите ли за мъжко име, дечица?
- Ами, още не сме го измислили, Яна ще каже. Аз лично се колебая между Ахил и Теодор. Виж колко яко звучи Теодор Теодор Пеев. Или Ахил Теодор Пеев. Или може би Гандалф. Да, Гандалф Теодор Пеев.

Косата ми настръхва като на моя пухкав Фройд козинката, като види черният котарак на съседите да пишка в нашата градинка. Макар че знам, че се майтапи. Що пък и аз да не се измайтапя?

- Виж какво хубаво име съм ви измислила - от Иван и Ненко (Ненко е таткото на Яна). ИВАНЕНКО! Няма да има друг човек с такова име - Иваненко Теодор Пеев.
- Е, Иваненко няма да е със сигурност. Може би Самуил.

Самуил е хубаво име, признавам. Ама… не е Иван. Децата още мислят. Пратих им един списък с имена, извадени от ГРАО, (не знам кой си е играл да ги рови, но много се смях). Едно от друго са по-интересни. Мисля си, като ги прочетат, ще се стреснат, и ще вземат да харесат някое по-обикновено име като… знаете кое. А ето и списъка:

Специална подборка от ГРАО, на собствени имена.True stories:
МЪЖКИ: Агъци, Аерозол, Асасинслав, Анатол-Весел, Атомен, Барабон, Барбанесо, Башибозук, Буда, Вентилатор, Винету, Гилдрой, Глинка, Еднорог, Желгъзко, Жмунц, Ихтиандър, Кадаври, Катакомб, Лимончо, Мазен, Макларън, Ноктиядослав, Ортодокси, Параход, Петиконгрес, Пльокнимир, Потник, Скорбут, Смарагди, Стафетко, Стоматолог, Тарапонти, Тигрони, Харбингър, Херодот
ЖЕНСКИ: Агентура, Аерозола, Апаратура, Балетка, Барбалета, Бекапенка, Беналгина, Брута, Буца, Ваксина, Вежда, Геройка, Дагеа, Дефлорина, Дърволета, Жануария, Жужефина, Завинаги, Здухостина, Изложба, Катастрофа, Матрьона, Мимолетка, Наводненка, Пагонка, Педофилия, Проститута, Салфетка, Сафридка, Симона-Хайди-Мари, Скица, Смехотерапия, Трандафора, Троха, Тутка, Утеха, Фльонга, Фльорца, Циклопа, Шлюздомира, Щука

Децата пак ми се смеят. “Мамо,” вика ми Теди, “ставаш същата като баба.”

Майка ми едно време не харесваше името на Теди, защото сме взели първата буква на свекървата. Свекърва ми се казва Стоянка, на галено Таня. И Теодор на нея бил кръстен, заради буквата Т. По тази причина майка ми не одобри името и все му викаше Лиско. Лиско, изяж си супата, Лиско, ела баба да те гушне. Накрая се ядосах и я помолих повече да не му казва така. Ще тръгне на училище и ще го питат как се казва, а той ще отговори: Лиско. Вразуми се тя, макар че иначе е много упорита, като си навие нещо на пръста. Пречупи се да му каже Теди.

“Ти пък”, отговарям на някогашния Лиско, настоящ Теди. “Никога не би ми хрумнало да казвам на детето Лиско. Това дори не е човешко име, а на литературен герой. Ей, какви хубави мъжки имена има. Например… Иван. То и Самуил не е лошо, всъщност.”

Теди клати глава. Вече нямало да е Самуил. Размислили. Дъхът ми спира, но уви. Последно се спрели на Борис. Ех, значи…
Но има надежда. От Самуил на Борис. Май вървят към Иван. Въздишам си, ама наум, защото Иван не дава да ги притискам. Не искал да кръстят детето на него, само за да ни угодят. То и аз не искам. Нека да е Самуил или Борис.

Но от друга страна както и да го кръстят, винаги мога да му викам Ванка, нали? Според мен Ванка е универсално галено име. И за Самуил става, и за Борис, и за Гандалф даже. Що да не му казвам Ванка на детето? А ако вземе да се роди точно на Ивановден, вече няма как. Задължително ще е Иван. (Стискайте палци да е на седми.)

Последно казаха, че като се роди, тогава ще решат. Първо да преценят на кого ще прилича. Аз видях снимките от видеозона. Одрало е на Иван кожата. Голямо чело, римски профил, пишка, две ръце и два крака. Успокоих се. Иван ще да е. 

****************

Тази история публикувах с изричното съгласие на Теди и Яна, които много й се смяха. Освен това казаха, че не се чувстват "притиснати". Питах ги няколко пъти. Зачудих се дали да ги помоля да ми се подпишат някъде, но това вече определено щеше да е "притискане" и да ми излезе през носа. Сега ще ми се размине само с един пай с мандарини. Теди много го обича, а откакто Яна забременя, и тя обича всичко. А аз обичам, когато имат апетит. Обичам и да глезя. :))) Още малко и ще има още едно човече за глезене. Как ще се казва няма никакво значение, разбира се :) 

 

Прочетохте ли Конфузии? Препоръчвам ви и Военна зона.

Последно променена в Вторник, 07 Януари 2020 08:53

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам