Пазете се от фалшиви „благотворители“

Вчера се сблъсках с пореден случай на измама с дарителска кауза – този път за Хитрино. Една добродетелна госпожа прави ФБ група, за да събира помощи за пострадалите, но средствата отиват в личната й сметка. Подобни случаи направо ме втрисат, защото извършителите обикновено изглеждат толкова благи и смирени хорица, а всъщност спекулират грозно с човешкото нещастие. Кражбата е двойна – веднъж страда дарителят, и втори път – този, за когото са предназначени средствата и който никога не ги вижда, а понякога дори и не разбира, че е използван за примамка. А най-ужасното е, че хората се обезверяват и понякога изобщо се отказват да подкрепят каквито и да е каузи.

За да не се стига до това, няколко съвета към всички хора с добра душа, които искат да помогнат на някого.

  1. Не давайте пари на ръка на улицата за картички и разписки за 2 лв. Почти винаги става въпрос за измама – каузата може да е истинска, но парите рядко стигат до нея. Не обвинявайте хората, които се опитват да ги продадат, най-често те дори не знаят, че някой ги използва. А сумата умишлено е толкова дребна, за да не попадне под ударите на закона.
  2. Дарявайте с ДМС. Там документите подлежат на проверка от експерти от Фондация в помощ на благотворителността в България и Български дарителски форум и практически няма вероятност да ви измамят. Номерът е 17777. 90 и повече процента от дарението ви отиват за избраната кауза. За разходи по дарителската платформа се заделят 10 или по-малко.
  3. Проверете каузата, която ще подкрепите. Има достатъчно утвърдени фондации и организации, дарявайте чрез тях. Ако фондацията ви е непозната, изискайте да ви предостави договор с пациента или родителите му. Ако от фондацията твърдят, че 100 процента от набраните средства отиват за каузата, най-вероятно ви лъжат. Всяка организация има определени разходи за администрация и издръжка, (сайтове, банкови сметки, популяризация и т.н), така че поне минимален процент ще трябва да се удържи с тази цел и в това няма нищо нередно.
  4. Ако решите да дарите директно на пациент или родителите му, нека да е по банков път, това е най-сигурният начин. Прегледайте епикризите и договора за разкриване на дарителска сметка за лечение. Ето какво трябва да ви предостави пациента или родителите му:

– Акт за раждане или лична карта на болния

– Епикризи

– Оферта за лечение от болницата с планираните операции, разходите и банковата сметка на лечебното заведение. Документът трябва да е поименно за пациента. Ако офертата за лечение е издадена от посредник, а не директно от болницата, нямате гаранция, че дарението ви ще се използва коректно. Ако офертата не е за лечение, а за консумативи и лекарства, изискайте рецепти.

– Банков договор, който трябва да е с титуляр пациентът.

– Проверете има ли отказ от фонда за лечение на деца и по каква причина.

– Попитайте как ще се процедира със средствата, в случай че надвишат необходимата сума. В най-добрия случай банковият договор ще включва клауза, според която те ще бъдат изразходвани за лечението на друго дете/пациент в нужда. Лично аз предпочитам да дарявам за такива каузи.

  1. Колкото по-широка подкрепа има дадена кауза, толкова по-вероятно е да е истинска. Но също така, толкова повече измамници ще се опитат да се „вържат“ за нея. Винаги търсете фондациите, които официално са ангажирани с каузата, а не случайни лица, които събират средства. Споделяйте призиви за помощ в социалните мрежи, само когато сте сигурни, че са достоверни. Иначе рискувате да подведете всички, които ви следват и ви се доверяват. По тази причина понякога отказвам да разпространя каузи, които не ми се струват достатъчно подплатени документално. Когато някой от нас сподели дадена кауза, той застава зад нея с името си. В цитирания по-горе случай на измама, въпросната особа кани други фб потребители за администратори на „благотворителната“ й група. За щастие няколко майки се усъмняват и я разкриват. Така че е добре да внимаваме и на какви групи ставаме администратори.
  2. И накрая малко за ФБ измамите на дребно. Не се доверявайте на някого, само защото е ФБ приятел на ваш приятел. Възможно е да е приет случайно. Наскоро разчистих цяла група от абсолютно непознати хора, които съм приела, защото са приятел на приятел. Вероятно сте чували за схемата с американските военни, до един вдовци, които живеят на странни места и пишат на полуразвален български. Няколко мои приятелки попаднаха на такива. Пишат си с вас, печелят доверие и в един момент започват да ви се оплакват, или изведнъж изпадат в задънена улица и почват да ви молят за пари. Друга често срещана ФБ измама е, когато ваш приятел ви прати съобщение, че спешно се нуждае от пари. Обикновено са му хакнали профила, така че не се връзвайте без да сте говорили с него лично.

 

 

Изобщо „благотворители“ да искаш в социалните мрежи. Само че благата отиват в собствения им джоб. Когато попаднете на такива, изобличавайте ги смело. Не се притеснявайте да искате всички необходими документи и да проверявате информацията. Никой няма да ви се обиди, защото хората, които наистина се нуждаят от помощ, също не биха искали да дарите на някой измамник.

И не се отказвайте. Благодарение на вас всяка година десетки и стотици хора получават шанс за живот. Струва си.

Последно променена в Сряда, 08 Февруари 2017 16:04
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Специалната рецепта

Специалната рецепта

06 Фев, 2020 Забавно

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Онзи един ден

Онзи един ден

10 Фев, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам