За правата на бащите в Деня на бащата 17 юни

УНИЦЕФ: 2 от 3 деца живеят в страни, където бащите нямат право дори на един ден платен отпуск по бащинство

Детският фонд на ООН призовава за инвестиции в политики, насочени към семейството, които да подпомагат ранното детско развитие, вкл. платен отпуск по бащинство и майчинство, безплатно предучилищно образование и платени почивки по време на работа за кърмене

Почти две-трети от децата на възраст под 1 година – или близо 90 милиона в целия свят – живеят в страни, в които бащите нямат право по закон на дори един ден платен отпуск по бащинство, показват данните на нов анализ на УНИЦЕФ.

92 държави нямат национални политики, които да гарантират, че бащите получават адекватно платено свободно време с новородените си бебета, включително Индия и Нигерия, които имат високa раждаемост. За сравнение, в други държави с високa раждаемост, като Бразилия и Демократична република Конго, има платени отпуски по бащинство, макар и относително кратки.

Бащи в "майчинство"

tatko4

„Положителното и стимулиращо взаимодействие между майките и бащите от самото начало помага за развитието на мозъка на децата, като ги прави по-здрави и по-щастливи и увеличава способността им да учат. Отговорност на всички нас е да им дадем възможност да осъществят тази роля.”, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Научните данни показват, че когато бащите изградят връзка с бебетата още от самото начало, е по-вероятно да имат активна роля и в цялостното развитие на детето. Изследванията също така показват, че когато децата позитивно взаимодействат с бащите си, се радват на по-добро психично здраве, самоуважение и удовлетворение от живота в дългосрочен план.

УНИЦЕФ приканва правителствата да прилагат национални политики в подкрепа на семействата, които подпомагат ранното детско развитие, включително и да осигуряват платен отпуск по бащинство, за да се помогне на родителите да имат времето, ресурсите и информацията, от които се нуждаят, за да се грижат за децата си.

По-рано тази година УНИЦЕФ модернизира подхода си към разпоредбите за родителския отпуск и вече предвижда до 16 седмици платен отпуск за бащинство във всичките си представителства по света – това е първата агенция на ООН, която удължава този отпуск над стандартните четири седмици.

„Не можем да бъдем "За всяко дете”, ако не сме „За всеки родител”. Трябва да изискваме повече от правителствата и работодателите, ако искаме да дадем на бащите и майките времето и ресурсите, от които се нуждаят, за да се грижат за децата си, особено през най-ранните години от живота им”, каза още г-жа Фор.

Най-добрият татко на света

tatko

В целия свят се засилва стремежът към политики, които са в подкрепа на семействата. В Индия например официалните власти предлагат законопроект за предоставяне на три месеца платен отпуск по бащинство. Остава обаче много работа. В 8 страни по света, включително САЩ, където живеят близо 4 милиона новородени, няма изобщо платен отпуск по майчинство или по бащинство. Настоящият анализ е част от глобалната кампания на УНИЦЕФ „Супер татко”, която за втора поредна година цели да премахне бариерите, които възпрепятстват бащите да играят активна роля в развитието на децата си. Основен момент в кампанията е отбелязването на Деня на бащата (17 юни) - признат в повече от 80 страни, като се фокусира върху важността на любовта, играта, закрилата и доброто хранене за здравословното развитие на мозъка на малките деца.

Напредъкът в невронауките е доказал, че когато децата прекарват най-ранните си години – особено първите 1000 дни, от зачеването до двегодишна възраст – в пълноценна и стимулираща среда, новите невронни връзки се формират с оптимална скорост. Тези връзки са определящи за познавателните способности на детето, как то се учи и мисли, за способността му да се справя със стреса, дори какви доходи ще има като възрастен.

Какво научих, докато бях баща в майчинство

tatko2

„Поредицата публикации в списание „Лансет“, Разширяване обхвата на ранното детско развитие: от науката до реализирането“, стартирали през октомври 2016 г., разкриват, че близо 250 милиона деца под 5 години са изложени на риск да не развият своите възможности поради недохранване и крайна бедност. Същите данни разкриват, че програмите, насърчаващи пълноценната грижа – здраве, здравословно хранене, стимулираща грижа, сигурност и закрила, ранно учене – могат да струват едва 50 американски цента на глава от населението годишно, когато се комбинират със съществуващите здравни услуги.

Германия, Финландия, Исландия, Норвегия, Южна Корея, Швеция са държавите, които имат политика, която или дава по-дълъг платен отпуск за бащите, или им предоставя финансови стимули да вземат по-дълъг отпуск, което е от полза за по-продължителното им участие в развитието на техните деца.

Да спасим бащите

tatko3

Какво е положението в България:

В България бащите, които са осигурени, имат право на платен отпуск по бащинство от 15 календарни дни. Той се ползва от момента, в който бебето е изписано от лечебното заведение. След навършване на 6 месеца на детето бащата може да ползва оставащият отпуск на майката за раждане на дете, с нейно съгласие – до изтичане на законните 410 дни.


Още за ранното детско развитие:

УНИЦЕФ в България провежда комуникационна и социална кампания за ранно детско развитие под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“, която помага на настоящи и бъдещи родители с полезни насоки как да дадат най-доброто начало в живота на своето дете. Кампанията цели да набере средства за програмата на УНИЦЕФ в подкрепа на семействата с малки деца в страната. 


Препоръчваме ви още:

Типове татковци

 

Последно променена в Четвъртък, 14 Юни 2018 16:28
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам